Od dłuższego czasu posiadam platformy od dartmoora model stream więc chciałbym się podzielić w Wami moją opinią na ich temat. Można dorwać je już od ok. 70zł. Najpierw zarzucę specyfikację:
Rozmiar: 90x95mm
Wysokość: 18mm
Łożyska: Kulkowe
Waga: ~450g
Piny: 10 na stronę, 6 wymiennych
A teraz do rzeczy: po kupnie przez pierwszy miesiąc platformy super trzymały, pierwsze 3-4 dni ciężko chodziły ale dotarły się i potem było git. Po 2 miesiącach minimalne luzy (wyczuwalne ręką, w trakcie jazdy bez różnicy), piny straciły na ostrości. Po ok. 6 miesiącach (stan obecny) luzy pod ręką dalej takie same, platformy kręcą się bez żadnych oporów. Ale w jeździe przy minusowych temperaturach zauważyłem problematyczną budowę samej platformy: małe ząbki w kształcie piramid które są rozmieszczone dookoła platformy (zachęcam do zajrzenia w grafice google jak to wygląda, nie umiem dobrze opisać) łapią wodę + breję śniegową i błoto. Jak się odstawi na chwilę rower to wszystko pięknie zamarza równo z wysokością pinów i nagle magicznie znika przyczepność. Ja dokonałem ghetto przeróbki (spiłowanie ząbków pilnikiem) + przy okazji wymieniłem oryginalne piny (o tyle dobrze,że jest standardowy gwint) na dłuższe śrubki ze sklepu ze śrubkami

Można zaoszczędzić kilkanaście złotych zamiast kupować nowe oryginały. W najbliższym czasie dam znać czy przeróbka działa i pewnie podrzucę fotkę jak to wygląda. Ogólnie polecam, w tej cenie nic lepszego nie będzie